Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τις ρατσιστικές δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για τους πρόσφυγες. Φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΟΗΕ έσπευσαν να καταδικάσουν τα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δεν έκρυψε για ακόμη μια φορά τον αντιμεταναστευτικό του προσανατολισμό.
Ο ίδιος πάντως αρνείται τις κατηγορίες περί ρατσιστικών χαρακτηρισμών για τους πολίτες από την Αϊτή, τον Ελ Σαλβαδόρ και τις αφρικανικές χώρες.
«Ποτέ δεν είπα κάτι υποτιμητικό για τους ανθρώπους από την Αϊτή ή για την ίδια τη χώρα τους, η οποία αναμφισβήτητα είναι φτωχή έχοντας υποστεί πολλά πλήγματα. Ποτέ δεν είπα ”διώξτε τους”. Οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν κατασκεύασμα των Δημοκρατικών. Έχω υπέροχη σχέση με τους πολίτες της Αϊτής. Πιθανόν θα πρέπει να ηχογραφώ τις επόμενές μας συναντήσεις, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη» έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας για άλλη μια φορά για «ψέματα» των Δημοκρατικών.
Η είδηση φτάνει εν μέσω ανησυχίας για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απελάσει πάνω από 200.000 Σαλβαδοριανούς που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση Τραμπ να θέσει τελεσίγραφο στους Σαλβαδοριανούς να φύγουν από τις ΗΠΑ δεν αποτελεί έκπληξη αλλά συνέχιση μιας άκαμπτης και σκληρής πορείας.
Το θέμα της απέλασης των Σαλβαδοριανών θα τεθεί προς συζήτηση στο Κογκρέσο, ενώ Γερουσιαστές εξετάζουν την παρουσίαση σχεδίου για τον τερματισμό του πρόγραμματος χορήγησης πράσινων καρτών, μέσω λοταρίας, κάτι που είχε ζητήσει ο αμερικανός πρόεδρος πριν από δύο μήνες.
Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας (DHS) ανακοίνωσε, την Δευτέρα, ότι σταματά να χορηγεί το καθεστώς προστασίας από την απέλαση σε τουλάχιστον 200.000 Σαλβαδοριανούς που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Τραμπ χαρακτήρισε σε συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο «βρώμικες χώρες» εκείνες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες.
Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για ρατσιστικά σχόλια από μέρους του Τραμπ, ενώ ανέφερε ότι η στάση του προέδρου άνοιξε την πόρτα στη χειρότερη όψη της ανθρώπινης φύσης.
Το «παιχνίδι» της αυτοαινέρεσης φέρεται να χρησιμοποιεί και πάλι ο Τραμπ , ο οποίος δεν παραδέχεται ότι προέβη σε ρατσιστικές δηλώσεις για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, είπε ότι χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα όχι όμως την έκφραση «χώρα απόπατος».
Οι δηλώσεις Τραμπ έγιναν κατά τη συνάντηση Ρεμπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο πλαίσιο της εξέτασης μεταναστευτικού σχεδίου.
Ο Τραμπ πρότεινε αντί να υποδέχονται οι ΗΠΑ πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες ή από χώρες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, να είναι ανοιχτοί σε πρόσφυγες από χώρες όπως η Νορβηγία.
«Γιατί χρειαζόμαστε πρόσφυγες από την Αϊτή;» φέρεται να διερωτήθηκε.
Οι δηλώσεις αυτές του αμερικανικού προέδρου επιβεβαιώνονται από τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης Washington Post, New York Times, Politico και Wall Street Journal που βασίζονται σε αναφορές αυτοπτών μαρτύρων. Ο Λευκός Οίκος πάντως δεν αρνήθηκε τους εν λόγω ισχυρισμούς.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2019 οι Σαλβαδοριανοί έχουν διορία να φύγουν από τις ΗΠΑ. Η απόφαση αυτή φτάνει ύστερα από την κίνηση του κυβερνητικού επιτελείου του Τραμπ να καταργήσει το καθεστώς ειδικής προστασίας για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από την Αϊτή και την Νικαράγουα.
Κόντρα σε Τραμπ οι αμερικανοί διπλωμάτες – παραιτείται ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Παναμά
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούν στην Αϊτή και σε χώρες της Αφρικής θα διαβεβαιώσουν τις τοπικές κυβερνήσεις για το “μεγάλο σεβασμό” των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τον σάλο που ξέσπασε με αφορμή τη δήλωση που φέρεται να έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τις “χώρες-απόπατους”.
“Δώσαμε οδηγίες στους ανθρώπους μας ώστε να επαναβεβαιώσουν ότι σεβόμαστε τους Αφρικανούς και όλες τις χώρες”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Στιβ Γκολντστάιν.
“Αν κάποια χώρα θέλει να δει τον επιτετραμμένο ή τον πρεσβευτή μας, θα πάνε. Θα ακούσουν, είναι πρωταρχική υποχρέωσή τους να ακούν, και θα επαναλάβουν τον σεβασμό που τρέφουμε για τη χώρα”, πρόσθεσε ο Γκολντστάιν. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα υπογραμμίσουν επίσης ότι είναι “τιμή” τους να υπηρετούν στη συγκεκριμένη χώρα. Αν οι τοπικές κυβερνήσεις ρωτήσουν μήπως η Ουάσινγκτον τις θεωρεί “χώρα-απόπατο” η απάντηση θα είναι “ασφαλώς όχι, τις θεωρούμε εταίρους”, επέμεινε.
Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρεσβευτής στον Παναμά Τζον Φίλι, διπλωμάτης καριέρας και πρώην πιλότος ελικοπτέρου του Σώματος Πεζοναυτών, παραιτήθηκε χθες βράδυ δηλώνοντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι πλέον δεν αισθάνεται πως είναι σε θέση να υπηρετεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
“Ως νέος υπάλληλος της διπλωματικής υπηρεσίας, υπέγραψα όρκο να υπηρετώ πιστά τον πρόεδρο και τη διοίκησή του με απολιτικό τρόπο, ακόμα και όταν ίσως δεν συμφωνώ με συγκεκριμένες πολιτικές”, δήλωσε ο Φίλι, σύμφωνα με απόσπασμα της επιστολής παραίτησής του, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters την Παρασκευή.
“Οι ανώτεροί μου είχαν καταστήσει σαφές ότι εάν πίστευα πως δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, τότε θα έπρεπε να είχα την ειλικρίνεια να παραιτηθώ.
Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Φίλι από τα καθήκοντά του, λέγοντας ότι ο πρεσβευτής “ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κυβέρνηση του Παναμά για την απόφασή του να αποχωρήσει από την υπηρεσία για προσωπικούς λόγους στις 9 Μαρτίου 2018”.
Τι λέει ο πρόεδρος της Βουλής
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε σήμερα ότι οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας Αφρικανικά κράτη και την Αϊτή «χώρες-απόπατους» είναι «ατυχείς», «που δεν εξυπηρετούν σε κάτι».
«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι πρόκειται για πολύ ατυχείς δηλώσεις που δεν εξυπηρετούν σε κάτι», τόνισε ο Ράιαν σε μια συνέντευξη στο CNN, αναφερόμενος στη φράση που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με βουλευτές, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.
Σφοδρή αντίδραση της Αΐτής
Η κυβέρνηση της Αϊτής χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της, κρίνοντας ότι είναι απλουστευτικές και ρατσιστικές, με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ανήμερα της επετείου από τον μεγάλο σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους το 2010.
“Η αϊτινή κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά αυτές τις αποκρουστικές και απεχθείς δηλώσεις που, αν αποδειχθούν αληθινές, θα ήταν, από κάθε άποψη, απαράδεκτες δεδομένου ότι αντικατοπτρίζουν μια απλουστευτική και ρατσιστική άποψη παντελώς λανθασμένη” ανέφερε στην ανακοίνωση. “Θα ήταν, επιπροσθέτως, ασύμβατες με τους πολλαπλούς δεσμούς που έχουν υφανθεί στη μακρά ιστορία φιλίας που ενώνει τους λαούς των δύο παλαιότερων δημοκρατιών της αμερικανικής ηπείρου”, πρόσθεσε.
Επίσημη διαμαρτυρία του Ελ Σαλβαδόρ και της Μποτσουάνας
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε σήμερα ότι απέστειλε μια επιστολή για να διαμαρτυρηθεί επισήμως στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζοντας τις πατρίδες ορισμένων μεταναστών “χώρες-απόπατους”. Στο μεταξύ, και η Μποτσουάνα ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γκαμπορόν για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά της κυβέρνησης για τις “ρατσιστικές” δηλώσεις που αποδίδονται στον Τραμπ.
Η Αβάνα καταδικάζει τα «ρατσιστικά και απρεπή» σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ
Η κυβέρνηση της Κούβας καταδίκασε την Παρασκευή τις «ρατσιστικές, δυσφημιστικές και απρεπείς» δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναφέρθηκε την Πέμπτη στη μετανάστευση στις ΗΠΑ από «χώρες απόπατους».
Η κυβέρνηση της νήσου «καταδικάζει σθεναρά τις ρατσιστικές, δυσφημιστικές και απρεπείς δηλώσεις (του προέδρου) των ΗΠΑ για την Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ, τα κράτη της Αφρικής και άλλων ηπείρων», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας σε μια ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
«Αυτές οι γεμάτες μίσος και περιφρόνηση δηλώσεις προκαλούν την αγανάκτηση του κουβανικού λαού», προστίθεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισαν οι Αφρικανοί και οι Αϊτινοί στην ιστορία της Κούβας.
Ο Νικολάς Μαδούρο απευθύνει έκκληση για αλληλεγγύη προς τις «χώρες απόπατους»
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προέτρεψε την Παρασκευή την Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής (ALBA) να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τις χώρες στις οποίες «επιτέθηκε» ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τις «χώρες απόπατους».
«Είναι σημαντικό η ALBA να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τους λαούς στους οποίους επιτέθηκε ο Τραμπ: αυτούς της Αϊτής, του Ελ Σαλβαδόρ και της κεντρικής Αμερικής», διότι «πρώτα έρχονται τα λόγια της περιφρόνησης, κατόπιν οι απειλές, και μετά ακολουθούν οι πράξεις», έκρινε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια ενός πολιτικού συμβουλίου της ALBA στο Καράκας.
Αφρικανοί μετανάστες υπερασπίζονται τις χώρες τους
Αφρικανοί μετανάστες που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίστηκαν σήμερα τις χώρες τους, επισημαίνοντας την εκπαίδευση που έλαβαν, τις καριέρες τους και τα επιτεύγματά τους, μετά τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διερωτώμενος γιατί να επιδιώκεται η μετανάστευση από “χώρες απόπατους”.
“Η Αφρική ΔΕΝ είναι απόπατος, κ. Τραμπ” έγραψε στο Twitter ο Μπέρναρντ Λάγκατ, ένας αθλητής μεγάλων αποστάσεων που γεννήθηκε στην Κένυα αλλά αγωνίστηκε με τα χρώματα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
“Είμαι μέλλουσα γιατρός. Έχω τρία πτυχία. Μιλώ τρεις γλώσσες… Προέρχομαι από χώρα απόπατο!” έγραψε η Νιαντόου Τσολ, φοιτήτρια ιατρικής από το Νότιο Σουδάν.
Το μήνυμα της νεαρής γυναίκας έγινε viral στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Ο Τραμπ “αναφέρθηκε σε μας σαν να μην έχουμε τίποτα να προσφέρουμε στην αμερικανική κοινωνία. ‘Ηθελα με το μήνυμά μου να δώσω σε άλλους μετανάστες την ευκαιρία να μιλήσουν”, είπε η Τσολ στο Thomson Reuters Foundation.
Κάποιοι χρήστες υιοθέτησαν την ετικέτα #IAmFromAShitholeCountry (“Είμαι από χώρα απόπατο”) στις αναρτήσεις τους στο Facebook και το Twitter, σε ένδειξη υπερηφάνειας για την καταγωγή τους. “Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δείξουμε ποιοι και τι είμαστε (…) Δίνεται η εντύπωση ότι ζούμε σε καλύβες και κυκλοφορούμε ξιπόλυτοι” είπε ο Μπα Λο, ένας Νιγηριανός που διευθύνει ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας.
Ο Λο, που ζει στις ΗΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια, είπε ότι τα σχόλια του Τραμπ τον έκαναν να θέλει να γυρίσει πίσω στη Νιγηρία. Μιλώντας στο πρακτορείο, ζήτησε να χρησιμοποιηθεί ψευδώνυμο στη συνέντευξή του γιατί φοβάται ότι θα δεχτεί απειλές για τη ζωή του. “Για μένα, είναι πολύ οδυνηρό επειδή υπηρέτησα στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και δεν είναι αυτή η χώρα για την οποία δέχτηκα να πολεμήσω και, ενδεχομένως, να πεθάνω”, είπε.
Ο Ολουσεγκούν Ισμαέλ, γιατρός από το Σικάγο, έδωσε μια διαφορετικού είδους απάντηση: ανήρτησε υπερσυνδέσμους που αναφέρονται σε δεκάδες γνωστούς Νιγηριανούς και Αμερικανούς νιγηριανής καταγωγής, όπως γιατρούς, μουσικούς και συγγραφείς. “Ιδού δύο κατάλογοι με ανθρώπους από καλύβες και χώρες απόπατους, όπως εγώ”, πρόσθεσε.
Η Αφρικανική Ένωση καταδικάζει τις “προσβλητικές” δηλώσεις
Η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε σήμερα τις “προσβλητικές” και “δυσάρεστες” δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για πολλές αφρικανικές χώρες και για την Αϊτή, τις οποίες φέρεται να χαρακτήρισε “χώρες-απόπατους”.
“Κατά την άποψή μου δεν είναι προσβλητικό μόνο για τους Αμερικανούς αφρικανικής καταγωγής αλλά και για τους Αφρικανούς πολίτες” είπε η Έμπα Καλόντο, η εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής της ΑΕ, Μούσα Φάκι. “Είναι ακόμη πιο προσβλητικό αν λάβουμε υπόψη μας την ιστορική πραγματικότητα, τον αριθμό των Αφρικανών που έφτασαν στις ΗΠΑ ως σκλάβοι”, πρόσθεσε.
“Προκαλεί επίσης έκπληξη, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα του πώς η μετανάστευση οδήγησε στη γέννηση ενός έθνους”, συνέχισε η Καλόντο, κάνονας λόγο για μια “εξαιρετικά δυσάρεστη δήλωση” που “είναι εντελώς αντίθετη με τις αποδεκτές συμπεριφορές και πρακτικές”.
Όταν ρωτήθηκε αν οι χαρακτηρισμοί που απηύθυνε ο Τραμπ στις αφρικανικές χώρες είναι ρατσιστικοί, η εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά. Υπογράμμισε όμως ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια μεγάλη χώρα, μια χώρα που δεν εκπροσωπείται από έναν μοναδικό άνθρωπο ή μια δήλωση”.
Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr, CNN